Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Михаил Миков и народни представители присъстваха на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия
06/01/2014

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители присъстваха на 6 януари 2014 г. на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Водосветът беше отслужен от българския патриарх Неофит пред Паметника на Незнайния воин в София.

На тържествената церемония бяха и президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, министри, столичният кмет Йорданка Фандъкова, висши военни, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

Днес измолваме от Бога благословение за запазване на мира в страната, за защита на нашето Отечество и благославяме, по стародавна традиция, бойните знамена и знамената-светини, отбеляза в словото си Негово светейшество патриарх Неофит. Той припомни, че чинът за освещаването на знамената на Българската армия е част от древния християнски обичай - с осветената на Богоявление вода, да се поръсва за благословение целия богомолен народ за очистване от греховете и за прогонване на вражеските сили. Нека всички ние, армия и светска власт - заедно да отправим молитва към Бога да утвърди в сърцата на нашите сънародници мир, съгласие и братолюбие, призова патриарх Неофит.

По време на ритуала бяха осветени бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски", военните формирования 22 320 - Божурище, 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, и 44 510 - София, както и знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-и Ломски полк, 13-и пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-и пехотен Шейновски полк и 25-и пехотен Драгомански полк.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини