Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изложбата „Париж – приказна магия” представя в Народното събрание творби на известните художници Милена Йоич и Ан де Колбер – Христофоров
16/01/2014

Изложбата „Париж – приказна магия” представя в Народното събрание творби на известните художници Милена Йоич и Ан де Колбер – Христофоров. Експозицията гостува на парламента по инициатива на председателя на Групата за приятелство България – Франция Татяна Буруджиева, която откри изложбата на 16 януари 2014 г. в Клуба на народния представител.

Със свои творби в българския парламент гостуват две от най-известните съвременни художници Милена Йоич и Ан де Колбер – Христофоров, отбеляза Татяна Буруджиева. Тя пожела на дамите успех на изложбата и още бъдещи творчески вдъхновения.

За Народното събрание е чест да бъде домакин на изложбата на Милена Йоич и Ан де Колбер-Кристофоров – две уникални жени, дами и творци, подчерта при представянето на експозицията заместник-председателят на парламента Мая Манолова. Разглеждайки великолепните багри по платната, можем да спорим дали България или Франция присъстват повече в тази изложба, посочи тя и допълни, че според нея изложбата представя света в неговото многообразие. Толкова естетика, чувственост и колорит според мен могат да сътворят само истински жени, посочи Мая Манолова.

Известният български скулптор и заместник-председател на Групата за приятелство България – Франция Вежди Рашидов отбеляза на откриването на експозицията, че Милена Йоич и Ан де Колбер – Христофоров са прекрасни художници и много добри колористи. Изненадата ми е в това, че цветът при Ан де Колбер е все по-красив и активен, а творбите на Милена – са по-сложни, дълбоки и многопластови, подчерта той.

Представянето на изложбата в Народното събрание е голям знак за българо-френските отношения и близостта на нашите народи, посочи посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан.

Изложбата представя творби на Милена Йоич и Ан де Колбер-Кристофоров, за които България и Франция са едновременно съдба и вдъхновение. Милена Йоич е българка, отдала голяма част от живота си на Франция и по-специално на Париж, а Ан де Колбер-Христофоров – французойка, чиято любов я свързва с България. Експозицията представлява българо-френска компилация от култури, темперамент и дори багри, съчетани в творбите на два изключителни таланта.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини