Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците
16/01/2014
С 10 гласа „за” и 7 „против” Комисията по бюджет и финанси в 42-рото Народно събрание прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците. Предлага се с цел повишаване на ефективността при събирането на публичните държавни вземания и намаляване сроковете по тяхното събиране да се въведе само един административен акт – решение на митническите органи, което да бъде изпълнително основание за принудително събиране. В законопроекта се предвижда въвеждане на начална дата за начисляване на лихва за забава на дължими публични държавни вземания, включително и установените при последващи проверки и ревизии.

Измененията в Закона за митниците позволяват още и обмен на информация между Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници” чрез регламентатиране на достъпа до автоматизираните им информационни системи. Народните представители от Комисията по бюджет и финанси решиха да има и по-висока санкция в случаите на контрабанда на тютюневи изделия. Тя ще се определя на базата на процент от продажната цена на стоките. Минималната глоба  ще има превантивно и възпиращо действие и се очаква бъде не по-малка от 1000 лв.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова коментира, че до година и половина трябва да се направи изцяло нов закон за митниците. В него се съдържат много разпоредби, които ги има европейските разпоредби и те не трябва да фигурират в националното законодателство, добави тя.

По време на дебатите народният представител от ПГ на ГЕРБ Владислав Горанов посочи, че въпреки предоставения достъп до системите за сигурност на МВР, с така направените изменения законът е объркан.

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси в българския парламент приеха на първо четене и законопроект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози. По този начин те удължиха срока за поставянето на фискални устройства в автобусите от градския и междуградския транспорт до 30 юни 2014 г. Народният представител от ПГ на Коалиция за България и вносител на предложението Георги Свиленски отбеляза, че транспортният бранш се сблъсква с технически проблеми и все още не е напълно готов да приведе изцяло дейността си в съответствие на чл. 39 ал. 1 от ЗАП.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев заяви, че това е последната подкрепа за удължаване на срока и след изтичането му касовите апарати ще бъдат въведени в автобусната мрежа. Народните представители се обединиха около тезата, че въпреки многото технически нюанси коректният бизнес ще намери начин да спазва разпоредбите и няма да нарушава фискалните правила.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини