Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс на заседанието си на 17 януари прие на първо четене проекта за нов кодекс, внесен от Мая Манолова от Коалиция за България и група народни представители.
17/01/2014
Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс на заседанието си на 17 януари прие на първо четене проекта за нов кодекс, внесен от Мая Манолова от Коалиция за България и група народни представители. При гласуването седем депутати бяха „за”, трима се въздържаха.

Депутатите от комисията отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Андон Андонов от ГЕРБ и група народни представители. При гласуването трима бяха „за”, трима бяха „против”, а други трима се въздържаха. Проектът за нов Изборен кодекс ще бъде внесен за обсъждане на първо четене в пленарна зала другата седмица.

Общественият съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс отхвърли Законопроекта за изменение на сегашния кодекс, внесен от депутати от ГЕРБ, заяви председателят на Обществения съвет проф. Емилия Друмева. Мотивите на Общественият съвет са че отделни изменения в изборния закон няма да отговорят на исканията от  обществото за нови изборни правила.

Общественият съвет подкрепя по принцип проекта за нов Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители, но членовете на съвета са направили някои предложения за промени.

От името на вносителите Мая Манолова представи проекта на Коалиция за България.

В него за първи път се предвижда преференциално гласуване на избори за народни представители и общински съвети. „Прагът е достатъчно нисък, за да мотивира хората да участват по-активно. Въвежда се машинно гласуване, с което ще се ограничи манипулирането на вота”, обясни Манолова. Бюлетините ще се печатат под контрола на БНБ, така че да има ясен контрол от Министерството на финансите и ЦИК. Предлага се нов начин на конституиране на ЦИК – тя да е професионална и независима. Решенията на всички изборни комисии ще подлежат на съдебен контрол, ЦИК ще поддържа архив на всички заседания, заяви Манолова.Според нея най-сложен ще е въпросът с изчистване на избирателните списъци и затова вносителите предлагат  поетапно въвеждане на активна регистрация. Има редица промени за облекчаване на гласуването в чужбина и гласуването на хора с увреждания и за първи път методиката за изчисляване на мандатите ще е част от Изборния кодекс.

Манолова посочи, че над 150 предложения на граждански организации са включени в кодекса.
Изключително опасно е, ако при всяка смяна на мнозинството на Народното събрание новото мнозинство тръгне в посока за изработване на нови изборни правила,  заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя представи Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Андон Андонов от ГЕРБ и група народни представители.
От ГЕРБ предвиждат възможност за преференциален вот с бариера от 5%, намаляване на депозита за участие в изборите, намаляване на изборната бариера на 3%.

„Има нужда от нов Изборен кодекс, бе категоричен депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. Според Карадайъ трябва да се създадат нови правила, така че всички действия до изборите да са такива, че да има доверие в резултата от изборите. Според него съставянето на избирателните списъци е един от най-отговорните процеси.

Най-важната задача на новия Изборен кодекс е да спре манипулирането и фалшифицирането на изборите, каза  зам.-председателят на ПГ на „Атака” Павел Шопов. От името на партия „Атака” Павел Шопов заяви, че ще настоява за въвеждане на задължителното гласуване, принципът на уседналост да бъде разширен, за да се спре с изборния туризъм, и да се запази правото на агитация на български език.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини