Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Борбата с битовата престъпност ще бъде основният приоритет в работата на Министерството на вътрешните работи през 2014 г.
22/01/2014
Борбата с битовата престъпност ще бъде основният приоритет в работата на МВР през 2014 г. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 42-рото Народно събрание. Според него по това направление са необходими още по-целенасочени усилия от страна на полицейските служители, за да има траен резултат. Предстои да се създадат и редица програми, които да влияят върху криминогенните фактори.

Цветлин Йовчев отбеляза, че друга важна цел в дейността на МВР е пълноценното сътрудничество с гражданското общество. Разчитаме новият Закон за Министерството на вътрешните работи да бъде приет много бързо и на неговата база да изградим система за работа с извънщатни сътрудници, както и с местното самоуправление, добави той в отговора си на въпрос на народния представител от ПГ на Коалиция за България Георги Андреев.  Сериозен акцент в работата на МВР през тази година ще бъде програма за интегритет на служители на МВР по три основни аспекта – съпричастност към целите, съпричастност към резултатите и лоялност на служителите.

Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов попита за функционирането на бъдещия тристранен център между България, Гърция и Турция и взаимодействието между страните в него. Министърът на вътрешните работи уточни, че това са добри инициативи, които трябва да се подкрепят и да се реализират в близко бъдеще. Двустранните патрули ще спомогнат и за координацията в областта на нелегалната емиграция, допълни Цветлин Йовчев.

По време на дебатите народният представител от ПГ на ГЕРБ Златко Тодоров постави въпроса за необходимата сума за изграждането на защитни съоръжения по българо-турската граница. Вътрешният министър посочи, че е възможно да има известно завишаване на цената за построяването им от предвидените първоначално 6 млн. лева, но в никакъв случай няма да се стигне до прекомерно високи разходи. Той добави, че от началото на годината около 50 души са преминали нелегално границата между България и Турция, а разкритите нови места за настаняване на бежанци са над 3000. Министърът на вътрешните работи заяви още, че условията за живот в бежанския център в град Харманли са подобрени.

По отношение на медийната политика на МВР, Цветлин Йовчев добави, че е необходимо въвеждането на ясни правила и механизми за по-голяма публичност, прозрачност и отчетност.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини