Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Волен Сидеров и народните представители от ПГ на Партия Атака се отказаха от депутатските си имунитети
22/01/2014

Лидерът на ПГ на Партия Атака Волен Сидеров и народните представители от групата се отказаха от депутатските си имунитети от парламентарната трибуна, като подадоха заявленията си директно на председателя на парламента Михаил Миков.

Парламентът ще гласува утре проекта на нов Изборен кодекс, внесен от народни представители от ПГ на Коалиция за България и проекта за промени в настоящия кодекс, предложен от депутати от ПГ на ПП ГЕРБ. Депутатите обсъдиха на първо четене новите изборни правила.

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова отбеляза, че новият Изборен кодекс е структуриран по напълно нов начин, така че да се избегне преповтарянето на различни норми. Тя припомни, че ИК е изработен с усилията на депутати от всички парламентарно представени партии, както и на представители на граждански сдружения. Новост, според Мая Манолова, е прилагането на един закон за абсолютно всички избори, включително и за ВНС. Предлагаме преференциално гласуване, включително за Народното събрание, заяви още тя. Прагът за разместване на листата е 7 процента. Друга новост според нея е въвеждането на машинното гласуване, което първо ще бъде въведено паралелно с гласуването с хартиени бюлетини.

Не е необходимо да се приема изцяло нов ИК, заяви Цецка Цачева. От ПГ на ПП ГЕРБ предлагат да се върне ползваната през 2009 г. смесена избирателна система със силно застъпен мажоритарен вот в 31 многомандатни избирателни райони. От партията предлагат преференции при партийните листи, като прагът за разместване да е 5 процента. Според тях изборната бариера за влизане в парламента трябва да бъде намалена на 3 процента за партиите и за коалициите от партии.

По време на дискусията Павел Шопов от ПГ на Партия Атака заяви, че с новия ИК се слага край на фидосовщината. Според него е излишен спорът - нов ИК или разширяване на обхвата на сегашния. Това е бил спорът преди шест месеца и е приключил с идеята да бъде създаден нов ИК. По думите му най-големият проблем, с койтотрябва да се справят, е фалшифицирането, манипулирането и купуването на изборите.

Според Мустафа Карадайъ от ПГ на ДПС изработването на нов ИК е задължително. Това е тест за демократичност за политиците, за парламента, за гражданството и за обществото като цяло, допълни още Мустафа Карадайъ. Той добави, че действащият ИК тотално се компрометирал благодарение на действията на ГЕРБ. Според ДПС парламентът трябва да се обедини около една дефиниция на термина отседналост. Депутатът коментира и ограничението по време на кампанията да се ползва само български език.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини