Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът прие на първо четене проекта за нов Изборен кодекс
23/01/2014

Парламентът прие на първо четене проекта за нов Изборен кодекс, внесен от ПГ на Коалиция за България. С днешното гласуване сложихме точка на "Костинброд", на фалшификациите с бюлетини, на контролирания вот, те са в историята, заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова по повод на приетия проект. В негова подкрепа гласуваха 110 народни представители, 74 бяха против", а осем се въздържаха. Преди това депутатите отхвърлиха на първо четене предложените от ПГ на ПП ГЕРБ промени в действащия Изборен кодекс със 73 гласа "за", 66 "против" и 40 въздържали се.

Проектът на нов Изборен кодекс предвижда преференциално гласуване, включително за Народно събрание, като се предлага прагът за разместване на листата да е седем процента. Друга новост е въвеждането на машинното гласуване, което първо ще бъде изпробвано паралелно с гласуването с хартиени бюлетини. Предвижда се бюлетините за предстоящите европейски избори да бъдат печатани от печатницата на БНБ, подобно на ценните книжа.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини