Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков поздрави външния министър на Сърбия Иван Мъркич за началото на преговорите на страната му за членство в ЕС
23/01/2014
„Поздравления за успеха в Брюксел, имахте много изпитания и трудности, но успяхте. Радвам се, че подкрепата на Сърбия за членство в ЕС беше наша национална позиция и ще продължим с нея, за да бъдем заедно в ЕС”, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков на среща с външния министър на Сърбия Иван Мъркич.
„Вашата помощ ще ускори нашия път, спомените от вашето присъединяване са доста свежи, за да ни помогнете да станем пълноправен член. Още повече, че вие като народ познавате нашия манталитет”, обърна се министър Иван Мъркич към Михаил Миков.
Според Михаил Миков пътят към ЕС е трънлив, но си струва да се извърви, защото осигурява на нашите народи модерна перспектива.
Според сръбския гост Европейският съюз е един от най-големите мирни проекти на следвоенна Европа. Той е убеден, че парламентарната дипломация може да бъде по-ефикасна от професионалната дипломация, защото без контакти между представителите на парламентите не може да се прави европейската демокрация.
Министър Мъркич изрази мнение, че едва  ли  в света днес има други два народа, които са толкова близки. Той припомни, че тази година отбелязваме 135 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. „Ние сме заедно от векове, връзките ни са роднински, носим една кръв, потомци сме на едни деди, подкрепяме едни и същи ценности”, обобщи сръбският гост.
Председателят на Народното събрание поиска подкрепа от сръбския си гост секретариатът на ПА на ПСЮИЕ да бъде в София.
„София е най-близо до Белград, вашето чувство за деликатност за проблемите на Балканите е силно развито и високо оценявано и може да ви имаме доверие”, изрази мнението си министър Иван Мъркич.
Двамата със задоволство констатираха, че отношенията между двете държави никога не са били толкова интензивни, продължава и работата по подписването на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство. Сред темите за разговор бяха и възможностите за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество, подготовката и реализацията на проекта „Южен поток”, създаването на тристранен полицейски център във Видин, изграждането на пътя Салаш – Ново корито. Михаил Миков приветства създаването на Българо-Сръбска търговска камара, която ще помогне за раздвижване на икономическите и търговските връзки.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини