Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков и народни представители почетоха паметта на жертвите на Холокоста пред паметника на Димитър Пешев в столицата
29/01/2014

Михаил Миков и народни представители почетоха паметта на жертвите на Холокоста пред паметника на Димитър Пешев в столицата. На церемонията, отбелязваща годишнината от освобождението от най-големия нацистки лагер Аушвиц-Биркенау, присъстваха също кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Държавата Израел Шаул Камиса Раз, посланици, председателят на организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти, политици, общественици и граждани. Пред паметника на Димитър Пешев бяха поднесени венци и цветя.

Годините ни отдалечават, но никога не бива да забравяме онази трагична част от европейската и световна история, в която една човеконенавистна теория се превърна в трагична практика и доведе до една война, в която загинаха 50 милиона души, отбеляза председателят на парламента. Над шест милиона от тях бяха изпратени в концентрационни лагери – като черен знак на това, което може да измисли най-мрачната човешка мисъл, а именно – фашистката теория, допълни още Михаил Миков. Той посочи, че на този ден трябва да си спомним невероятния подвиг на Димитър Пешев, на 43-мата народни представители, на българските православни духовници, но най-вече на българските граждани, които не допуснаха десетки хиляди български евреи да попаднат в лагерите на смъртта. Според председателя на Народното събрание България има всички основания да се гордее в подвига на българския народ.

Споменът за Холокоста е най-вече послание към младото поколение, заяви Михаил Миков. По думите му трябва да гледаме на този мрачен епизод от човешката история като на нещо, което не трябва никога повече да се случва, както и да си обещаем, че ние – днешните поколения, ще следваме примера на Димитър Пешев, на българските духовници, на българските граждани от мрачните години на Холокоста.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини