Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Окончателният вариант на Споразумението за партньорство на Република България, което очертава помощта от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г., ще бъде готов в края на февруари
29/01/2014
Окончателният вариант на Споразумението за партньорство на Република България, което очертава помощта от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г., ще бъде готов в края на февруари. Това каза Зинаида Златанова, заместник министър-председател по еврофондовете по време на парламентарния блиц контрол на 29 януари 2014 г. в Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. След това ще го приеме Министерският съвет и чак тогава ще започнат преговорите с Европейската комисия.

Започването на преговори означава, че между нас и Европейската комисия са останали много малко неизчистени въпроси, каза Зинаида Златанова, но не се нае да даде срок, в който Споразумението ще бъде подписано окончателно. Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Лили Павлова попита по какъв критерий Видин е включен в Ниво 2 сред 67-те градове - бенецифиенти на Оперативна програма „Региони в растеж”, тъй като не отговарял на критериите за това ниво. Тя обаче изрази безрезервна подкрепа за развитието на Северозападния регион.

Народният представител от ДПС Джевдет Чакъров изрази опасение, че по различни програми се дават много пари на големите градове за сметка на малките и така не се постига децентрализация.

Докато нямаме окончателно споразумение, всичко друго са коментари и спекулации, обясни Златанова.

На въпрос на народния представител от Коалиция за България Страхил Ангелов какви законопроекти ще са необходими за обезпечаването на Споразумението, министър Златанова отбеляза, че  сред тях са Законът за обществените поръчки, Законът за електронното управление, Законът за водите и др.

Законът за съдебната власт не може да върви преди широкото обсъждане на актуализираната стратегия за съдебната реформа, а това ще отнеме поне 3-4 месеца. Така вицепремиерът Златанова отговори на въпроса на Деница Караджова от Коалиция за България на какъв етап е подготовката на закона, след като Европейската комисия ни го залага в мерките в мониторинговия доклад за България.

С 14 гласа „за”  комисията единодушно прие становище по Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, № 302-01-54, внесен от Министерски съвет на 19.12.2013 г.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини