Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше представен трети вариант на машина за гласуване
29/01/2014
В Народното събрание  беше демонстриран вариант на машина за гласуване. Това е третата презентация, която е част от поредицата инициативи във връзка с проекта на нов Изборен кодекс.

На представянето присъстваха народни представители и членовете на обществените съвети към Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс, към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов изборен и Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения.
Презентацията беше излъчвана в реално време на интернет-сайта на Народното събрание и по БНТ 2.

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова отбеляза, че на предстоящите евроизбори за първи път може да бъде въведено експериментално машинно гласуване. Парламентът дава възможност за демонстрация на различни машини, а обществената поръчка и окончателния избор ще направят от Министерски съвет, посочи  тя.

Представената днес машина осигурява условия за гласуване на хора с увреждания. Хора, които са слепи, могат да бъдат насочвани чрез звук от слушалка в ухото си. За гласуване системата може да се задейства по различни методи като например – чрез бутон, който се намира на бюрото на председателя на изборната секция. Друг вариант е задействане чрез смарт карта, която се активира след като председателят на комисията се убеди в самоличността на гласоподавателя.

От фирмата увериха, че тайната на вота е гарантирана.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини