Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков: Длъжни сме да носим искрата на оборищенци и онова, което те ни завещаха, защото свободата няма цена, тя може да бъде постигната само тогава, когато единният народ се води от неговите избрани представители
02/05/2014
„Длъжни да носим искрата на оборищенци, искрата на онези национални водачи, чиито портрети са в училищата, чиито имена са изписани на паметниците. Длъжни сме да носим онова, което те ни завещаха – защото свободата няма цена“. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков в словото си пред гражданите, събрали се да отбележат 138-та годишнина от Априлското въстание в местността „Оборище“. „Свободата може да бъде постигната само тогава, когато единният народ се води от неговите избрани представители. Поклон пред паметта на оборищенци, пред техните идеи и дело. Поклон пред тяхното завещание, което ние сме длъжни да предадем на нашите деца“, отбеляза още Михаил Миков.

Председателят на парламента присъства на тържествения молебен-водосвет и уччаства в поклонението пред паметника „Оборище“. На поклонението присъстваха народни представители от Пазарджишка област, общественици и десетки граждани.

Днес сме тук да отбележим името, да отбележим славата, да отбележим подвига на онези наши деди, които през 1876 г. се събират тук, за да могат на едно събрание на хора, изпратени от техните съграждани, на хора, избрани от народа, да обсъдят априлското съзаклятие, заяви в словото си Михаил Миков. Те са били наясно, че когато има съзаклятие, не трябва да има големи, публични събрания, но в същото време са били наясно, че само представителството на българските граждани и вземането на решение на събрание, може да даде необходимото обединение на българския народ за святата свобода, добави още той.

Оттогава година след година потомците им славят подвига на първите представители на народа, отбеляза председателят на парламента и допълни, че преди да има Учредителното народно събрание, преди да има великите народни събрания, създавали и променяли конституции, има Оборище. Преди това по думите му е разбирането на онези българи – на Бенковски, на Волов, на Каблешков, на Захари Стоянов, за устройство на държавата, държава, в която събранието на представителите взема решенията.
В тези дни на април 1876 г. има много порив за свобода, има емоция, има желание за свободна България, има всичко, което познава нашата история, посочи Михаил Миков. Но най-вече според него има подвиг – подвиг личен, подвиг на хората, които тръгват в името на свободата и записват със златни букви своите имена в историята.

Нека днес, на това свято място, помислим за тях, за това какво те са си представяли за България, за свободата, за бъдещето на България.

От тук ние черпим сила, за да може България да бъде свободна демократичкна република, република, управлявана от събрание, заяви председателят на парламента.

Поднесени бяха цветя на паметника „Оборище”. И тази година по традиция беше връчена наградата „Оборище”, учредена от Сдружението на възрожденските градове и общности „Възраждане за XXІ век“.

Председателят на сдружението на възрожденските градове и кмет на Панагюрище Никола Белишки връчи националната награда "Оборище" на историка академик Константин Косев. Отличието се присъжда всяка година за принос в съхраняването и утвърждаването на българската духовност.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини