Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министерството на културата и областният управител на София са сключили договор, с който сградата на Българската национална филмотека е безвъзмездно предоставена на филмотеката за нейните нужди. Това съобщи на 7 май 2014 г. министърът на културата Петър Стоянович пред народните представители от парламентарната Комисия по културата и медиите.
07/05/2014

Министерството на културата и областният управител на София са сключили договор, с който сградата на Българската национална филмотека е безвъзмездно предоставена на филмотеката за нейните нужди. Това съобщи на 7 май 2014 г. министърът на културата Петър Стоянович пред народните представители от парламентарната Комисия по културата и медиите. С подписването на договора се затварят възможностите за инсинуации или напрежение около въпроса за сградата на филмотеката, уточни Петър Стоянович.

В отговор на въпрос на председателя на комисията Стефан Данаилов за напредъка по изработването на проект на национална стратегия за развитието на българската култура, министър Петър Стоянович каза, че работата по документа е във финалната си фаза. Имаме уверението и надеждата, че преди активния летен сезон ще имаме готов текст, който ще можем да пуснем за съгласуване, добави той.

Попитан има ли резултат от разговорите между Министерството на културата и Министерството на икономиката и енергетиката във връзка със усилията на културното ведомство за участие по програма „Културни творчески индустрии” по ОП „Иновации и конкурентоспособност”, министърът отговори, че се очаква до 15 юни 2014 г. от икономическото министерство да предоставят своя проект за програмата.

Заместник-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев попита министъра на културата дали под натиск е предложил Министерският съвет да го упълномощи да сключи споразумение със собствениците на „Индустриален парк София” за изграждането на музей на авиацията. В отговора си Петър Стоянович цитира текст от доклада на временната парламентарна анкетна комисия за сделката за продажбата на летище "Божурище" и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата, с който се предлага Народното събрание да възложи на правителството да предприеме спешни мерки за съхраняване на историческата памет. Красимир Велчев възрази и заяви, че посоченото решение не е гласувано в пленарна зала. По думите му министърът на културата се е поставил над парламента.

Няма точка от закона, която по някакъв начин да забранява предложеното от мен и прието от Министерския съвет решение за създаване на музей на авиацията, заяви Петър Стоянович. Мисля, че е голям плюс за хазната да можем да направим място, в което да се пази една част от националната памет при това при условия, които ние поставим и финансирано без средства от българския бюджет, посочи той. Да обявяваме писти за паметник на културата вероятно е възможно, но аз не мога да се произнеса по този въпрос и не е моя работа, но трябва и да се отчита, че част от този терен в момента е частна собственост, допълни министърът.

Летище „Божурище” е безспорен исторически паметник като летище, а не като хангар, заяви Красимир Велчев и добави, че законът дава пълно право на министъра на културата, независимо чия е собствеността, да обяви летището за паметник на културата или исторически паметник.

Председателят на Комисията по културата и медиите Стефан Данаилов отбеляза, че темата е болезнена и едва ли министърът сам би могъл да се справи с така създалата се ситуация. По думите му трябва да се търси възможност да се запази територията на летище „Божурище” в това число и пистата.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини