Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Държавата ще осигури средства за изпълнители на проекти по ОП „Околна среда”, чиито плащания са били спрени от ЕК през ноември, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова по време на блиц-контрола в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове
07/05/2014

Работим усилено по възстановяване на плащанията по ОП „Околна среда”, но от ноември, когато бяха спрени плащанията от ЕК, всички изпълнители на проекти по тази програма са финансирани от държавния бюджет. Държавата ще осигури средства за бенефициента или изпълнителя, така че да не спира работата по тези проекти. Правителството се е ангажирало за партньорство с общините и те ще функционират нормално. Така вицепремиерът Зинаида Златанова отговори на въпрос на народния представител Лиляна Павлова по време на блиц-контрол в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове относно плащанията  на национално ниво към изпълнителите по отделните проекти по ОП „Околна среда”, независимо от спрените европейски фондове.

Дора Янкова от ПГ на Коалиция за България поиска информация по кои оперативни програми и кога е възможно да започне предварително изпълнение, след като Споразуминието за партньорство за следващият програмен период е утвърдено от Министерският съвет и вече е изпратено до ЕК.

Очакваме официалната реакция на комисията по Споразумението, което е в напреднала фаза за съгласуване, каза Зинаида Златанова. По тези оперативни програми, за които има достатъчна увереност, че са с допустими разходи, ще започне предварително изпълнение. Една от тези програми е ОП „Човешки ресурси”. След изисканата информация за готовността на всички оперативни програми става ясно, че всички без ОП „Околна среда” могат до края на годината да започнат работа по новите програми.

На въпрос на народния представител от ДПС Джевдет Чакъров относно ОП „Региони в растеж” министър Златанова отбеляза, че продължават преговорите и нашата страна настоява за по-голяма подкрепа на повече градове и ние отстояваме позицията си техният брой да е 67.

Огромно предизвикателство и отговорност за правителството е да довърши работата по стария програмен период и да програмира новия. По оперативните програми за настоящия програмен период към края на април  сертифицираните разходи са 53 на сто, като наваксването по ОП „Околна среда” е най-много при заварените 8 на сто усвоени средства, увери Зинаида Златанова депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на  европейските фондове.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини