Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Букурещ бе учредена Парламентарна асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа
10/05/2014
Председателите на парламентите на 12-те участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) учредиха днес със свой съвместен акт Парламентарна асамблея на ПСЮИЕ. Това стана време на учредителната сесия на асамблеята, която се провежда в Букурещ на 10 и 11 май 2014 г. От българска страна във форума участват председателят на Народното събрание Михаил Миков и народните представители Филип Попов, Румен Гечев и Дурхан Мустафа.

В изказването си пред конференцията председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че новооснованият формат за интерпарламентарно сътрудничество е реализация на една дългогодишна българска идея, която води началото си от 1996 г. и е била последователно и ангажирано подкрепяна от българския парламент през тези години. Михаил Миков определи новата структура като силен израз на политическа воля за осигуряване на легитимни условия за реализиране на усилията на правителствата и на гражданския сектор в региона на Югоизточна Европа. По думите му те са насочени към подобряване на взаимната комуникация, за синхронизиране на националните подходи, както и за изпълнение на общоприетите критерии за демократизация, за повишаване на благосъстоянието на хората и не на последно място – за окончателно приобщаване на държавите от региона към единното европейско семейство.

Участниците в конференцията приеха и процедурни правила за бъдещата структура и за работата на Асамблеята. В нея се предвижда да има три тематични комисии – по икономика, инфраструктура и енергетика, по правосъдие, вътрешни работи и сътрудничество в областта на сигурността и по социално развитие, образование, изследвания и наука.

В рамките на форума председателят на Народното събрание Михаил Миков проведе срещи с колегите си от Гърция, Албания и Турция.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини