Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Китай беше основна тема срещата на председателя на Народното събрание със секретаря на Китайската комунистическа партия на град Тиендзин г-жа Сун Чунлан
13/05/2014

Възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Китай беше основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Михаил Миков с г-жа Сун Чунлан, член на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия и секретар на ККП на град Тиендзин. Сун Чунлан е на посещение в България от 12 до 14 май 2014 г.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков посочи, че през тази година се навършват 65 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и изрази увереност, че годишнината ще бъде достойно отбелязана. Следим с интерес развитието на Китай и като приятели се радваме на вашите успехи, подчерта той. Той отбеляза със задоволство, че традиционно добрите и приятелски отношения между двете страни придобиват все по-реални икономически измерения. Тяхното развитие ще бъде възходящо и занапред, подчерта Михаил Миков и уточни, че България очаква подписването на споразумението за износ на месни и млечни продукти, което ще улесни износа на български продукти за Китай.

Михаил Миков информира г-жа Сун Чунлан за учредяването преди няколко дни в Букурещ на Парламентарна асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Смятам, че доброто сътрудничество между страните на Балканите ще подпомогне развитието на транспорта и икономиката в региона и ще подобри възможностите за чуждестранни инвестиции, включително и за китайски, подчерта той. Според председателя на Народното събрание инвестициите в инфраструктурни проекти са добра възможност за китайските партньори и като пример за това той даде изграждането на изключително перспективния европейски коридор № 4 от Дунав до Солун. Изграждането на тунела „Петрохан” ще дадe допълнителна стойност на този коридор, добави Михаил Миков.

България и Китай са добри партньори и имат стабилна основа, върху която да изградят ползотворно взаимноизгодно сътрудничество, отбеляза на срещата г-жа Сун Чунлан. Тя подчерта, че България е втората страна в света, признала Китайската народна република през 1949 г., и добави, че Китай отдава особено голямо значение на развитието на двустраните ни отношения. По думите й все по-тесните контакти през последните няколко години между законодателните органи на двете страни са допринесли за осигуряването на здрава основа за стимулирането на икономическите връзки и увеличаването на стокообмена. Г-жа Сун Чунлан отбеляза, че Китай проявява интерес към осъществяване на инвестиции в различни области.

Г-жа Сун Чунлан представи Тиендзин и подчерта, че той е един от четирите китайски градове на централно подчинение, трети по големина след Шанхай и Пекин и четвърти по население – 12,9 милиона жители. Пристанищният град е със силно развита икономика и е на първо място по вътрешен продукт на глава от населението в Китай.

В срещата участваха председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Камен Костадинов, заместник-председателят на Комисията по външна политика Валери Жаблянов и заместник-председателят на Комисията по здравеопазването Емил Райнов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини