Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков: През първата си година парламентът функционира ефикасно, въпреки трудностите, благодаря на народните представители
21/05/2014

През първата си година 42-рото Народното събрание функционира ефикасно и изпълни голяма част от задачите, заради които хората поискаха избори през 2013 година, въпреки атаките срещу парламента и парламентаризма. Тази оценка направи председателят на Народното събрание Михаил Миков във Видин, където отчете първата година от работата на 42-рото Народно събрание.


Според него вотът на избирателите е заложил такова съотношение на политическите сили, което се е отразило и на работата на НС. Според Михаил Миков парламентът е работил под натиск, с протести, с опити за бойкот.


„Въпреки това, смятам, че 42-рото Народно събрание изпълнява конституционните си функции. Използвам случая да благодаря на всички народни представители, включително и на тези от опозицията, които участваха в работата на 42-рото НС през тази една година и допринесоха за това парламентът да приема необходимото законодателство“, заяви още Михаил Миков.


Според справка, представена от него, през първата година на 42-рото Народно събрание са проведени 118 редовни и 18 извънредни заседания.


Приетите закони са 105, в това число и ратификационни, като прави впечатление, че през третата сесия се увеличават новите законопроекти. Такива са новият Закон за Сметната палата, Законът за МВР.


Според Михаил Миков, ако трябва да се оценява политически приеманото законодателство, то има една посока – смекчаване на последиците от бедността и ограничаване на злоупотребите с монополно положение. По думите му е направено много и в законодателството в областта на енергетиката, за да се задържат и намалят цените на енергията, а в социалната сфера е постигнато значително облекчаване на тежкото положение на най-бедните граждани.


42-рото Народно събрание активно е изпълнявало и функцията си за парламентарен контрол. Общото пленарно време за контрол на министрите е следното: през първата сесия – 18.20 часа, през втората – 48.27 часа, през третата – 44.55 часа. Михаил Миков поясни, че увеличението се дължи на факта, че от есенната сесия бе въведен ситуативният контрол за министрите и премиера.


Зададените въпроси през първата година са както следва: за първата сесия – 189, за втората – 475, за третата – 413.


Отправените питания са съответно за първата сесия – 40, за втората – 99, а за третата – 77.


Председателят на Народното събрание призна, че не е стигнало времето за по-ефикасен контрол върху независимите регулатори и докладите, с които те трябва да се отчитат пред депутатите.


„Трябва да разсея представата, че липсата на кворум е довела до неприемането на определени закони. Това е компенсирано с извънредни заседания, включително с удължаване на времето, за да се приемат тези необходими и важни за страната закони", добави Михаил Миков.


Като непосредствена задача пред 42-рото Народно събрание той определи работата, свързана със засилване защитата на потребителите.


Председателят на парламента обясни, че е свикал извънредно заседание на НС за обсъждане на внесения от ПГ на ПП ГЕРБ вот в същинския край на предизборната кампания, за да може народните представители, които активно участват в нея, да организират присъствието си. Според него внасянето на вота е с друга цел, а не да се потърси отговорност за темата, която формално е предмет на внесения вот на недоверие. „Възниква големият въпрос за използването на парламентарните средства за непарламентарни цели – за политически, за предизборни цели”, заяви председателят на Народното събрание.


Михаил Миков бе категоричен, че при липса на кворум в петък няма да свика ново извънредно заседание и разискванията по вота ще се проведат следващата седмица.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини