Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Да се намалят различията между отделните региони е приоритет на нашето правителство, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред народните представители от ресорната комисия
29/05/2014

Да се намалят различията между отделните региони е приоритет на нашето правителство. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред народните представители от ресорната комисия за възможността 67 общини да станат бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж”. В отговор на въпрос на заместник-председателя на Комисията по регионално развитие и местно самоуправление в 42-рото Народно събрание Йордан Стойков, тя допълни, че тези общини са утвърдени в концепция за пространствено развитие и са разделени на четири нива. С моя екип направихме допълнителни анализи, положихме сериозни усилия и нашата цел в предстоящите преговори с Европейската комисия е да защитим нуждата от финансиране на всяка от тези общини, подчерта Десислава Терзиева.

Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Лиляна Павлова постави въпроса за визията и политиката на Министерството на регионалното развитие по отношение на ситуацията във водния сектор и проблемите с безводието в някои населени места. Десислава Терзиева отбеляза, че  водната реформа е стартирана и е приета стратегия за ВиК сектора. По думите й в момента се събира информация за всички активи на ВиК дружествата, за да може собствеността им да се прехвърли към държавата и респективно към общините. Целта е бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда” да станат самите ВиК дружества и постепенно да се прилага интегриран подход за всеки един регион. Десислава Терзиева добави, че ръководената от нея институция работи в тясно сътрудничество с Министерството на околната среда и водите.

По време на традиционния блиц контрол народните представители от ПГ на Коалиция за България Екатерина Заякова и Мариана Бояджиева попитаха за бъдещата реконструкция на скоростния път Русе – Велико Търново. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева отговори, че отсечката е от изключителна важност и ще бъде включена в проекта „Транзитни пътища VI”. Тя допълни, че предстои да се организира тръжната процедура за реконструкцията и рехабилитацията му.

Народният представител от ПГ на Движението за права и свободи Ахмед Башев зададе въпрос за строежа на автомагистрала „Струма” и по-специално за частта между Кулата и Сандански. Министърът на регионалното развитие отбеляза, че лот IV трябва да бъде променен заради изместване на близката железопътна линия. Според Десислава Терзиева изпълнението на строителните работи е в срок и през следващия месец предстоят проверки.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини