Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Всички проекти по Оперативна програма „Транспорт 2007 – 2013 г.” ще бъдат завършени в периода на допустимост, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов
18/06/2014

Всички проекти по Оперативна програма „Транспорт 2007 – 2013 г.” ще бъдат завършени в периода на допустимост, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред депутатите от парламентарната ресорна комисия и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове при изслушване относно изпълнението и текущото състояние на програмата за настоящия програмен период и програмирането на ОП „Транспорт 2014 – 2020”.

Към началото на месец юни 2014 г. се запазва доброто изпълнение на ОП „Транспорт”. В края на 2013 г. не бе допусната загуба на средства по програмата, а очакванията са такава да не бъде допусната и към края на 2014 г., каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. „Стартирало е и реалното изпълнение на проекта за модернизация на ж.п. линията Септември – Пловдив, стартира рехабилитацията на ж.п. гара Пазарджик и Централна ж.п. гара София, както и изграждането на бреговите центрове във Варна и Бургас. Завърши изпълнението на пътния проект „Кърджали – Подкова” и ж.п. отсечката „Михайлово – Калояновец”, част от проекта за рехабилитация на ж.п. линията Пловдив – Бургас. През  април 2014 г. бе одобрен и „големият” проект за изграждане на западната дъга на Софийския околовръстен път“ отбеляза още Данаил Папазов.

По Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. е предоставена безвъзмездна финансова помощ на общо 115 проекта по всички приоритетни оси, уточни Данаил Папазов. Безвъзмездната помощ по тези проекти е в размер на 3 922 195 398,48 лева. По програмата се изпълняват 21 инвестиционни проекта, като 6 от тях вече са завършени. Реализират се 11 големи проекта, като Европейската комисия е одобрила 10 от тях. На бенефициентите е изплатена безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 352 млн. лв. Източниците на финансиране са Кохезионния фонд, Европейския фонд за регионално развитие и национално съфинансиране. Данаил Папазов отчете значителни постижения по отделните приоритетни оси.

В резултат на изпълнението на одобрените проекти са рехабилитирани над 240 км. железопътна линия, изградени са 140 км. автомагистрали, новоизградени и рехабилитирани са над 40 км. първи клас пътища. В процес на рехабилитация са общо 260 км. Ж.п. линия, над 125 км. автомагистрали и 35 км. първи клас пътища, обяви Данаил Папазов.

На 29.05.2014 г. с решение на МС бе одобрен проектът на ОП „Транспорт и транспортна ифраструктура”. Към момента са отразени всички допълнителни коментари по проекта на ОП, предстои официално да бъде изпратена в ЕК. Към момента са стартирали две тръжни процедури за изпълнение на проекти по новата ОП – за изграждане на 8 км. метролинии с 8 метростанции от трети метродиаметър и за изграждането на АМ „София – Калотина” – 32 км. Предстои стартирането на рехабилитацията на ж.п. линията Русе – Варна и пътните участъци на Лот 3 на АМ Струма (участъци 3.1 и 3.3).

Иван Вълков от ПГ на ПП ГЕРБ поиска информация за довършването на Лот 4 на АМ „Струма” и Лот 1 и 2 на АМ „Марица”. За пътните проекти Данаил Папазов посочи, че има уверение на АПИ, че Лот 2 на АМ „Марица” ще завърши тази година, а Лот 1 в края на тази или началото на следващата година. Най-тревожно е положението с Лот 4 на АМ „Струма”, тъй като е необходимо е да се правят обходни пътища заради археологични разкопки, а те минават през частни имоти. Стриктно се контролират всички обекти, които са в процес на изпълнение, като следващата седмица започват проверките на железопътните проекти, заяви министърът.

На въпрос на председателя на комисията Камен Костадинов относно проблем, който създава пътната полиция в Гърция, като изисква големия талон на автомобилите, отговори заместник-министърът Антон Гинев. В комуникация сме с гръцкото министерство на транспорта, като сме обяснили, че лизинговите коли не притежават голям талон до изплащането на стойността им. В момента имаме представители в Атина и очакваме като решение да се одобри носенето на нотариално копие на талона, уточни Антон Гинев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини