Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Бюджетът на ЕС и планът за инвестиране в страните от съюза бяха основните теми, обсъдени от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и еврокомисар Кристалина Георгиева
01/12/2014

Бюджетът на ЕС и новият европейски инвестиционен план бяха основните теми, обсъдени от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Председателят на парламента запозна еврокомисар Кристалина Георгиева с актуалната политическа обстановка в България и с приоритетите в работата на 43-то Народно събрание. По думите на Цецка Цачева основен проблем за хората в страната остава сигурността и стабилността, както и силно накърненото им усещане за справедливост, което води до апатия и загуба на доверие в държавата и нейните институции. Тя подчерта, че средствата от европейския инвестиционен план са много важни за осигуряването на икономически растеж.

Според Кристалина Георгиева е важно европейският инвестиционен план да бъде успешен и резултатен за България. Това може да бъде постигнато като страната бързо определи кои са приоритетните проекти, представи ги на инвестиционния комитет и ги защити с яснотата за това как те ще помогнат на нашата икономика, посочи тя. Този план цели да създаде 1-1,3 милиона работни места в Европа, да извади парите от банките и те да заработят в реалната икономика, където ще се трансформират в работа за хората, посочи еврокомисарят.

Като пример за такъв проект Кристалина Георгиева открои този за саниране на жилищния фонд и уточни, че вече има готовност между банките да се включат в него, стига да има гаранция, че той ще се изпълнява не на пилотна, а на масова основа. Това е приоритет на правителството и 2015 г. може да бъде за нас годината, в която той работи мащабно, добави тя. Стимулът на европейските пари е нещо, което правителството много добре разбира, подчерта еврокомисарят.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини