Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът прие на първо четене законови промени, с които ГДБОП се връща в МВР
18/12/2014

Парламентът прие на първо четене законови промени, с които Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" се връща в МВР. Това стана с изменение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Предложението за промяна направиха депутати от ПГ на ПП ГЕРБ. Те предлагат да се възстанови балансиращата роля на президента при назначаване на висшата професионална длъжност в МВР – главния секретар, и при назначаване на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност". Ще се възстанови конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР, както и Главна дирекция "Национална полиция". В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предвиждат промени в Закона за ДАНС и в Закона за СРС. Специализираната дирекция за технически операции към ДАНС се предлага да бъде закрита и дейността и да бъде прехвърлена към Държавната агенция за технически операции към МС. Подкрепено беше предложението за промени в Закона за МВР на Реформаторския блок, с което се предлага служителите на МВР при охрана на мероприятия по Закона за събранията, митингите и манифестациите, спортни състезания и други масови прояви, да носят на видно място на връхната си дреха личен идентификационен номер, позволяващ последваща идентификация на самоличността им.

С 81 гласа "за", 5 - "против", и 14 - "въздържали се", народните представители приеха на първо четене промени в Закона за СРС, предложени от Димитър Лазаров от ГЕРБ. Промените предвиждат да бъде отменен възприетият принцип на финансова обвързаност при осигуряване и прилагане на СРС. Заложено е и да отпадне текстът, според който осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства за всеки конкретен случай се плаща от органа, заявил искане за тяхното използване.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК 2020

Избор на омбудсман

    Последни новини