Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Да решат най-трудните и сложни задачи в математиката, което е гаранция, че ще се справят и с трудните житейски препятствия, пожела Цецка Цачева на участниците в Седмия международен турнир на младите математици
09/07/2015

Да решат най-трудните и сложни задачи в математиката, което е гаранция, че ще се справят и с трудните житейски препятствия, пожела Цецка Цачева на участниците в Седмия международен турнир на младите математици.

Над 100 младежи от Беларус, Бразилия, България, Германия, Грузия, Румъния, Русия и Франция бяха специални гости на Народното събрание.

Те бяха приветствани от народните представители в пленарната зала на българския парламент и се срещнаха с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която е патрон на надпреварата.

Вълнувам се истински всеки път, когато се срещам с толкова умни и талантливи млади хора, защото във вашите лица виждам бъдещето, обърна се председателят на Народното събрание към участниците в математическия турнир и добави, че може би сред тях е бъдещият Марк Зукърбърг или бъдещият Бил Гейтс.

Цецка Цачева отбеляза, че преди шест години, когато за първи път е била избрана за председател на българския парламент, първият поздрав, който е отправила е бил към учениците от българския национален отбор по математика, завоювали медали в поредната международна олимпиада. Тя добави, че тогава първата й среща в Народното събрание е била с участниците от 21-та международна олимпиада по информатика, която се проведе в България. Затова с отговорност приех поканата да бъда почетен патрон на Седмото издание на Международния турнир на младите математици, на което България за първи път има честта да бъде домакин, подчерта председателят на Народното събрание.

Убедена съм, че всеки един от вас ще представи достойно своята страна, а, връщайки се обратно в родината си,  ще отнесе и запази спомена от незабравимите дни в България, обърна се Цецка Цачева към младежите.

С дълбоко уважение се обръщам и към вашите ръководители, които правят така, че да поддържат искрицата и огъня във вас и ви водят към дебрите на науката, подчерта председателят на Народното събрание. Цецка Цачева изрази благодарност на организаторите на Международния турнир от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Тодор Каблешков“ и Съюза на математиците в България.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева връчи почетен плакет на Народното събрание на доц. Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. Той благодари за поканата участниците в надпреварата да посетят сградата на българския парламент и подчерта, че това показва отношението на държавните институции към младите хора и към тези, които се занимават с наука.

Награждаването на победителите в надпреварата ще бъде на 11 юли 2015 г. от 18.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини