Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за задълбочаване на парламентарното и икономическото сътрудничество между България и Словакия обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цецка Цачева и словашкият президент Андрей Киска
11/12/2015

Възможностите за задълбочаване на парламентарното и икономическото сътрудничество между България и Словакия обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цецка Цачева и президентът на Словакия Андрей Киска. Словашкият президент е на официално посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.

България и Словакия са партньори в ЕС и НАТО, но преди всичко двете страни са свързани чрез своята културно-историческа близост и отличните приятелски отношения между двата народа, посочи на срещата председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че работата на днешните политици на двете страни е да поддържат тези традиционно добри отношения и да създават предпоставки за бъдещото им развитие.

Председателят на Народното събрание изрази удовлетворение от сътрудничеството между парламентите на България и Словакия и посочи, че то се осъществява чрез групите за приятелство, парламентарните комисии и участието на депутати от двете страни в международни асамблеи. Цецка Цачева коментира, че отношението на българите към словаците е много топло и искрено и подчерта, че за резултатността от срещите на високо политическо ниво може да се съди по това дали те водят до по-тясно сътрудничество между гражданите и бизнесмените на двете страни.

Президентът на Словакия Андрей Киска благодари за топлото посрещане в България и подчерта, че на разговорите си с българския държавен глава е било констатирано, че двете страни са поставени пред сходни предизвикателства. Всяка година повече от 100 хиляди словаци посещават България, защото в страната ви се чувстват много добре, посочи той.

По повод откриването на научно-технологичния парк "София Тех Парк", на което присъства и словашкия президент, председателят на Народното събрание отбеляза, че трябва да се реализират политики, които са с поглед в бъдещето и като пример посочи информационните технологии, иновациите и модерните производства.

Ние осъзнаваме, че нашата икономика трябва да се насочи към иновациите, подчерта президентът на Словакия. Той заяви, че в България образованието на младите хора е много добро и попита председателя на Народното събрание дали все още има отлив на млади хора от страната. Цецка Цачева подчерта, че проблем за България е да задържи младите високообразовани хора и стремежът е да бъдат разкривани нови работни места за такъв вид специалисти. В Словакия се сблъскваме със същия проблем, посочи Андрей Киска и добави, че 70 на сто от младите хора в Словакия предпочитат да работят в чужбина, ако имат възможност за това.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност за последователната подкрепа на Словакия за присъединяването на България към Шенген. Надяваме се по време на Холандското председателство на ЕС през първото полугодие на 2016 г. страната ни да влезе в Шенген, защото България се държи като Шенгенска държава, подчерта тя. Убедена съм, че ако България и Румъния влязат в Шенген външните граници на ЕС ще бъдат още по-добре защитени, добави Цецка Цачева.

Без европейска солидарност и обща европейска политика няма държава, която да успее да се справи със засиления миграционен натиск, отбеляза председателят на българския парламент пред госта. Словашкият президент подчерта, че неговата страна не е цел за мигрантите и не е транзитна държава, но именно държави като Словакия трябва да бъдат солидарни с държавите, които имат проблем.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини