Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за задълбочаване на контактите между парламентите на България и Армения бяха основен акцент в разговора на председателя на парламента Цецка Цачева с арменския външен министър Едвард Налбандян
15/01/2016

Възможностите за активизиране и задълбочаване на отношенията между парламентите на България и Армения бяха акцент в разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с министъра на външните работи на Армения Едвард Налбандян. Арменският външен министър е на еднодневно работно посещение в България.

Председателят на парламента отбеляза, че между българския и арменския народ съществуват традиционно добри отношения, културно-исторически връзки и близост. Това е голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в различните области, а политиците на двете страни трябва да направят така, че той да бъде оползотворен, подчерта Цецка Цачева.

Необходимо е да бъде продължен и активизиран политическият диалог на високо и най-високо равнище, както и да бъдат задълбочени контактите между парламентите на двете страни, посочи председателят на Народното събрание. Цецка Цачева поднови официалната покана към председателя на Националното събрание на Армения да посети България и изрази надежда, че визитата ще бъде осъществена до края на тази година. Тя подчерта, че по-активният диалог между парламентаристите от двете страни би спомогнал за задълбочаване и интензифициране на отношенията между България и Армения в редица области.

Министърът на външните работи на Армения Едвард Налбандян отбеляза, че между арменския и българския народ има топли приятелски отношения и двустранните контакти между България и Армения имат далечни исторически корени. Той подчерта, че отдава голямо значение на развитието на междупарламентарните контакти, защото те биха спомогнали за активизирането на отношенията между двете страни.

Сред другите теми, обсъдени на срещата, бяха отбелязването на 100-годишнината от масовото изтребление на арменците в Османската империя, сътрудничеството между представителите на двете страни в различни международни организации, разрешаването на Нагорно-карабахския конфликт чрез мирни преговори с посредничеството на Минската група.

В Народното събрание министърът на външните работи на Армения Едвард Налбандян разговаря и с членовете на Групата за приятелство България-Армения.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини