Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Задълбочаването на двустранното сътрудничество на парламентарно, правителствено и на ниво секторни политики беше основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с президента на Кипър Никос Анастасиадис
22/02/2016
Задълбочаването на двустранното сътрудничество на парламентарно, правителствено и на ниво секторни политики беше основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Кипърският държавен глава е на двудневно официално посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева определи отношенията между България и Кипър като традиционно добри и приятелски. Тя изрази увереност, че визитата на кипърския президент в България ще даде нов тласък на двустранните отношения и ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството в областите на енергетиката, земеделието и туризма.

Вярвам, че стимул за развитието на двустранните отношения би било активизирането на търговско-икономическите връзки между двете страни, подчерта Цецка Цачева. Тя посочи, че Кипър заема шесто място по инвестиции в България и изрази надежда, че след излизането на страната от кризата кипърските инвестиции в България ще се увеличат.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отбеляза, че двустранните отношения се базират на солидна основа, която дава възможност за задълбочаване на двустранните контакти в редица области. България и Кипър са имат споразумения за сътрудничество в 12 области, а по време на настоящата визита бяха подписани още 3 – в сферите на енергетиката, туризма и земеделието, подчерта кипърският президент. Той посочи, че през 2015 г. има ръст на кипърските туристи в България (със 17 процента), както и на българите, посетили Кипър (с 8 на сто).

Благодарни сме и няма да забравим, че Кипър беше една от първите страни, които ратифицираха договора за присъединяване на България към Европейския съюз, подчерта Цецка Цачева. Тя посочи, че като страни-членки на ЕС България и Кипър имат сходни позиции, а страната ни би могла да черпи опит от Кипър във връзка с предстоящото през 2018 г. ротационно председателство на Съвета на министрите на ЕС.

Основен външнополитически приоритет за България е присъединяването на страната към Шенгенското пространство, подчерта председателят на Народното събрание. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис изрази безрезервната подкрепа на страната си за усилията на България за влизане в Шенген.

За България проблемът със засиления бежански поток е много сериозен, отбеляза Цецка Цачева и добави, че през 2015 г. имаше сериозно увеличение на миграционния натиск, който беше два пъти по-висок в сравнение с предходната година. България осъзнава своята отговорност пред ЕС за опазване на външните му граници и, макар все още да не се е присъединила към Шенгенското пространство, има поведение на държава-членка, допълни председателят на Народното събрание. Според Цецка Цачева в този момент е нужна обща европейска политика и солидарност, защото не е по силите на която и да е държава да се справи с този проблем.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини