Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В пленарната зала на Народното събрание бяха наградени лауреатите в регионалния младежки онлайн конкурс за есе „Младите хора от Югоизточна Европа за просперитет на региона”
10/06/2016

В пленарната зала на Народното събрание бяха наградени лауреатите в регионалния младежки онлайн конкурс за есе „Младите хора от Югоизточна Европа за просперитет на региона”. Дипломите на победителите връчи председателят на парламента и президент на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ Цецка Цачева. На церемонията присъстваха и председателите на парламентите на Словения Милан Бърглез, на Македония Трайко Веляноски и на Косово Кадри Весели.

Първа награда получи Александра – Бианка Попеску от Румъния за есето «Какъв избор имат младите хора от Югоизточна Европа?». На второ място е класирана Алиса Чиорная от Молдова с есето „Активното гражданство и свобода на изразяване – изборът на младите хора от Югоизточна Европа”. На трето място са двама участници в конкурса от Словения – Ника Кобетич и Петер Суходолчан.

Наградата за победителя е тридневно посещение в Брюксел и срещи с евродепутати и представители на европейски институции, работещи в областта на младежките политики. Лаптоп получи класиралата се на второ място, а двамата участници, които си поделят третото, бяха наградени с таблети.

С днешното събитие ние отбелязваме 20-годишнината на ПСЮИЕ и като че ли има символика в това, че нашите млади лауреати са почти връстници на създаването на регионалния Процес, отбеляза председателят на Народното събрание. Те са хората, в чиито глас днес трябва да се вслушаме, защото разчитаме те да поемат изграденото от нас и да довършат несвършеното от нас, допълни Цецка Цачева. Тя приветства за проявения интерес към темата всички 45 участници в конкурса от 9 държави от ПСЮИЕ –Турция, Румъния, Молдова, Словения, България, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Гърция. Председателят на парламента благодари и на авторитетното седемчленно международно жури от представители на парламентите на България, Черна гора, Косово, Албания, Румъния, Турция и Македония.

За нас, като политици, носещи отговорността да оправдаем очакванията на гражданите от ЮИЕ, е много полезно да чуем какво вълнува младите хора и как те виждат интеграционните процеси в нашия регион, отбеляза председателят на Народното събрание.

Конкурсът, който бе насочен към млади хора на възраст до 29 години, бе обявен в сайта на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в ЮИЕ и на уебстраниците на парламентите от ПСЮИЕ на 1 декември 2015 г. Процедурата на оценяване се проведе онлайн, като всеки участник имаше право да подаде само едно есе, написано на английски език. Есетата се оценяваха на анонимен принцип, без журито да вижда името и данните на участника.

На церемонията в пленарна зала бяха и делегации от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Молдова, Румъния, Словения, Турция, Хърватия и Черна гора, представители на международни организации. Те са в България за участие в пленарната сесия на 11 юни на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа „20 години ПСЮИЕ: Регионът – нови реалности и споделени перспективи”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини