Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Преди 131 години нашите предци извършват смел държавно-политически акт, който няма аналог нито в балканската, нито в европейската история, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на тържественото честване на Съединението в Пловдив
06/09/2016
Преди 131 години нашите предци извършват смел държавно-политически акт, който няма аналог нито в балканската, нито в европейската история, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на тържественото честване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия на площад "Съединение" в Пловдив.

Всяка година отбелязваме 6 септември като дата, на която българският народ непоколебимо и дръзко заявява волята си Източна Румелия и Княжество България да се обединят, въпреки статуквото, наложено от Великите сили, подчерта в словото си Цецка Цачева. По думите й след прокламирането на Съединението безспорно става ясно, че то е дело на целия български народ – дори тези, които са били против него, се вливат в общонародната радост, възторгът и в Княжеството е неподправен, а князът, въпреки международните усложнения, признава извършеното.

Трябва да помним, че когато сме единни, целите ни са достижими – в това е величието на Съединението, заяви още Цецка Цачева.

Тържествената заря-проверка започна с приемане строя на почетните роти на поделенията на Сухопътни войски и Военно-въздушните сили на Пловдивския гарнизон от председателя на парламента Цецка Цачева.

Преди тържествената част в зала "Съединение" на Историческия музей бе открита и изложба под мотото "Пловдив по пътя към модерния свят". Експозицията е посветена на историята на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX век.

Пред паметника на Съединението бяха положени цвета от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации, от десетки граждани. 10-минутна заря озари небето над Пловдив.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини