Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и депутати от всички парламентарни групи изразиха подкрепата си за кампанията „Заедно срещу хепатита”
28/07/2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители от всички парламентарни групи изразиха подкрепата си за информационната кампания „Заедно срещу хепатита”. На 28 юли 2017 г. по повод Световния ден за борба с хепатита Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” представи кампанията. Депутати и гости на парламента се снимаха и отправиха послания в подкрепа на инициативата.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова подчерта, че законодателната институция и комисията, която ръководи, винаги са подкрепяли информационни кампании за различни видове социалнозначими заболявания, защото информираността на обществото е гаранция за успешно справяне с проблемите. Нашите усилия в рамките на законодателните ни възможности са свързани с подкрепа на стабилен бюджет на Националната здравноосигурителна каса, която да поеме изследванията и лечението, посочи тя. Разчитаме на партньорството на пациентските и неправителствените организации, с които сме винаги заедно в битката за по-добро здраве на нацията, добави д-р Даниела Дариткова.

Председателят на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ д-р Станимир Хасърджиев заяви, че има сериозен напредък в борбата с хепатита в България. Тук, както и във всички европейски държави, са осигурлени най-новите терапии за всички пациенти и това е благодарение на усилията на здравната каса и парламента, подчерта той. Д-р Станимир Хасърджиев посочи, че трябва да се работи за целенасочен скрининг, защото голяма част от инфектираните хора не знаят това. Имаме да извървим още път, сигурен съм, че ще го извървим добре и България ще има скринингова програма за хепатит, добави той.

На представянето на кампанията присъства представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила. Инициативата подкрепиха министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини