Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Приятелството между България и Япония има дълга история, стабилно настояще и много добро бъдеще, заяви Димитър Главчев на среща с председателя на Групата за приятелство Япония – България в Горната камара на японския парламент
18/08/2017

Приятелството между България и Япония има дълга история, стабилно настояще и много добро бъдеще, заяви председателят на парламента Димитър Главчев на среща с председателя на Групата за приятелство Япония – България в Горната камара на японския парламент Хироми Йошида. Японска парламентарна делегация е на посещение в България по покана на председателя на Групата за приятелството България – Япония Станислав Иванов.

Традиционно добрите приятелски отношения между България и Япония се развиват активно, особено на правителствено и парламентарно ниво, подчерта Димитър Главчев. Той отбеляза важната роля на контактите между парламентите на двете страни, сътрудничеството в областта на културата и обмена в сферата на образованието. Интересът към Япония сред българските студенти у нас е голям, добави председателят на Народното събрание и благодари за ежегодно отпусканите стипендии за обучение в Япония на български студенти и аспиранти. Така приятелството ни се предава на следващите поколения, допълни още Димитър Главчев.

Историята на нашето партньорство е много дълга, заяви председателят на Групата за приятелство Япония – България в Горната камара на японския парламент Хироми Йошида. Той подчерта изключително важната роля на групите за приятелство в двата парламента за развитието на двустранните ни отношения. Хироми Йошида отбеляза, че в Горната камара Групата за приятелство с България има най-много депутати. Отношенията ни се развиват много активно на внички нива, но ние продължаваме да работим за задълбочаване на партньорството, добави той.

Високо ценим вашето гостоприемство и богата култура, както и факта, че сред младите хора има голям интерес към изучаването на японски език, отбеляза още председателят на Групата за приятелство Япония – България в Горната камара на японския парламент.

По-късно японските парламентаристи разговаряха с председателя на Групата за приятелството България – Япония Станислав Иванов и членове на групата.

На срещата бе потвърдено общото желание да продължим да развиваме отношенията между двете страни във всички сфера на сътрудничество и особено – в областта на икономиката, културата и образованието.

Българските и японските депутати бяха единодушни, че трябва да бъдат отбелязани по достойнство три забележителни годишнини, които се навършват през 2019 г. – 110 години от началото на контактите между двете страни, 80 години от установяване на дипломатическите отношения и 60 години от тяхното възстановяване.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини