Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Ролята на Грузия в усилията за обезпечаване на стабилност и сигурност в региона на Черно море и нейната евроатлантическа перспектива бяха основни теми на срещите на Виктор Долидзе в Народното събрание
12/09/2017
Ролята на Грузия в усилията за обезпечаване на стабилност и  сигурност в региона на Черно море и нейната евроатлантическа перспектива бяха основни теми на срещите на държавния министър за европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия Виктор Долидзе в Народното събрание. Гостът имаше последователни разговори с председателя на Комисията по отбрана Константин Попов и с председателя на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин.

България е готова да сподели с Грузия своя опит от присъединителния процес към евроатлантическите структури, подчерта Константин Попов. Български експерти могат да окажат съдействие в множество области в рамките на финансирани от ЕС проекти, уточни той. Константин Попов даде висока оценка за активното грузинско сътрудничество в процеса на обезпечаване на сигурност в региона на Черно море и готовността на страната да продължава да бъде ангажирана с всички усилия на НАТО. Оценяваме положително ролята на Грузия на мирна и стабилна демокрация в региона на Южен Кавказ, посочи той.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин отбеляза, че едно от предизвикателствата пред България сега е предстоящото в началото на следващата година председателство на Съвета на ЕС. Сред приоритетите на председателството ще бъде сътрудничеството със страните от Черноморския регион и Югоизточна Европа, посочи той и добави, че страната ни е сред най-активните поддръжници на грузинската европейска и евроатлантическа перспектива. Има възможност по време на българското председателство на Съвета на ЕС да започнем дебат за нова макро-регионална стратегия, която да бъде резултат от усилията и съвместната работа на трите последователни председателства - България, Австрия и Румъния, подчерта Кристиан Вигенин.

Държавният министър за европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия Виктор Долидзе благодари за подкрепата, която България оказва на Грузия в областта на европейската и евроатлантическата интеграция. Той подчерта, че страната му е осъществила нужните и нелеки реформи и че тя ще продължи да полага усилия за изпълнение на критериите за членство в НАТО и ЕС. В този контекст помощта на България е много важна, допълни държавният министър за европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия и подчерта, че страната ни е лоялен партньор и приятел.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини