Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев разговаря с полския министър-председател Беата Шидло
20/09/2017

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев разговаря с полския министър-председател Беата Шидло. Двамата дадоха висока оценка на развитието на отношенията между България и Полша. Нашите контакти са приятелски и са основани на историческите и културните връзки между двата народа и на членството на страните в ЕС и в НАТО, беше подчертано на срещата. Имаме сходни позици по много въпроси и са изправени пред общи предизвикателства.

Необходимо е да бъде насърчен диалогът и взаимодействието на парламентарно равнище, подчерта на Димитър Главчев. Той уточни, че и в двата парламента има сформирани Групи за приятелство и те могат да играят важна роля за развитието и задълбочаването на двустранните отношения.

Полският премиер посочи, че Полша очаква с големи надежди предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Тя отбеляза доброто сътрудничество между двете страни в рамките на Съюза и сходните им позиции по темата за европейската перспектива на Западните Балкани.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани ще бъде ключов приоритет в програмата българското председателство. Смятаме, че дебатът за бъдещето на Европа е свързан с европейската перспектива на тези страни и тяхното приобщаване е важен инструмент за консолидиране на реформите, добави той. Димитър Главчев посочи, че не случайно е избрано и мотото на българското председателство - „Съединението прави силата”.

Министър-председателят на Полша Беата Шидло отбеляза, че двете страни си партнират в редица области, но има още възможности сътрудничеството да бъде разширено. Съществува потенциал за развитие на по-интензивни контакти в областта на инфраструктурата и културата, подчерта тя.

На срещата в Народното събрание присъстваха председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и председателят на Групата за приятелство България – Полша Ерол Мехмед.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини