Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарното сътрудничество, партньорството в ЕС и НАТО и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС обсъдиха председателят на парламента Димитър Главчев и заместник-председателят на унгарския парламент Марта Матраи
19/10/2017

Парламентарното сътрудничество, партньорството в ЕС и НАТО и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС обсъдиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев и заместник-председателят на Държавното събрание на Унгария Марта Матраи. Унгарска парламентарна делегация е на официално посещение в България.

С днешната визита продължаваме традиционно добрите и приятелски отношения между България и Унгария, отбеляза на срещата Димитър Главчев. Той подчерта, че посещението се осъществява на знаменателен ден – 19 октомври, Деня на българско-унгарското приятелство и припомни, че на 15 септември миналата година българският парламент със свое решение обяви тази дата за ден на приятелство между двете страни.

Димитър Главчев даде висока оценка на развитието на отношенията между България и Унгария на всички нива и допълни, че те са основани на историческите и културни връзки и взаимните симпатии между двата народа. Имаме сходни позиции по много въпроси от дневния ред на ЕС и сме изправени пред общи предизвикателства, отбеляза той. По думите му унгарското председателство на Вишеградската група и Българското председателство на Съвета на ЕС предоставят допълнителни възможности за ефективно взаимодействие по актуалните теми на региона и Европа.

Председателят на Народното събрание заяви, че България цени високо подкрепата на Унгария за присъединяването на страната ни към Шенген. Той благодари за отношението на унгарската страна към българското национално малцинство и за създадената институционална рамка за малцинствата, която позволява съхраняването на националната идентичност на българите в Унгария.

На срещата беше обсъдено и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Димитър Главчев отбеляза, че основен приоритет на страната ни ще бъде европейската перспектива на Западните Балкани.

Връзките между двете страни се развиват отлично и са на много високо ниво, заяви по време на разговора заместник-председателят на Държавното събрание на Унгария Марта Матраи. Тя акцентира и върху ползотворното сътрудничество между двата парламента и определи като изключително важни активните контакти между комисиите за обмен на ценен опит и добри практики в сферата на законодателството.

Наш общ интерес е запазването на единна Европа, което може да стане, само ако заедно работим за реализирането на общите ни цели, добави Марта Матраи. Ние подкрепяме България за приемането на страната ви в Шенген, както и по отношение на защитата на границите, защото това е важно за всички нас, заяви още тя. Унгария спазва стриктно правата на всички малцинства отбеляза Марта Матраи и допълни, че представителите на малцинствата в унгарския парламент, сред които и представителят на българското малцинство, са изключително активни.

Унгарските парламентаристи бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание.

С „честит празник” се поздравиха унгарските гости и членовете на Групата за приятелство България – Унгария в Народното събрание. Председателят на групата Милена Дамянова отбеляза, че именно от народните представители, обединени от желанието за по-тесни и интензивни отношения с Унгария, е тръгнала инициативата за обявяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство. Отношенията между нашите две страни имат своята история, а топлите чувства между българите и унгарците са гаранция, че сътрудничеството ни ще продължи да се развива на всички нива, подчерта тя. Имаме големи очаквания за задълбочаване на връзките в сферите на образованието, науката и културата в периода 2017-2020 г., добави председателят на групата за приятелство Милена Дамянова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини