Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с германския депутат Геро Щорйохан, който е в България за избор на български практиканти в германския парламент
19/10/2017
Заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с германския депутат Геро Щорйохан, който е в България за избор на български практиканти в Германския Бундестаг. В разговора участваха председателят и заместник-председателят на Групата за приятелство България – Германия Даниела Малешкова и Ерол Мехмед.

Заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че приятелството между България и Германия е изключително важно за страната ни и подчерта, че България високо цени оказваната от Германия помощ в различни сфери. Тя определи програмата „Международна парламентарна практика” като особено ценна, защото допринася за активното участие на младите хора в парламентарните проекти, както и за успешната им професионална реализация.

Геро Щорйохан отбеляза, че в програмата „Международна парламентарна практика” от 1986 г. досега са участвали повече от 2400 млади хора от различни страни. Те са имали възможност да се запознаят с работата на германския парламент и да участват активно в нея. При подбора на практиканти за Бундестага бях  впечатлен, че те имат добра езикова подготовка, но се наблюдават празноти в познанията им по политическите теми, коментира Геро Щорйохан. Той уточни, че са били избрани четирима българи, които през следващата година ще се запознаят с дейността на германския парламент.

Цвета Караянчева отбеляза, че нивото на езикова компетентност по немски език на българските младежи не я изненадва, защото той е на второ място по желание за изучаване на чужд език в българската образователна система. Тя посочи, че от 1999 г. в българската законодателна институция също има студентска програма, която от 2007 г. е част от административната структура на Народното събрание.

Председателят на Групата за приятелство България – Германия Даниела Малешкова подчерта важността на програмата „Международна парламентарна практика” за обмена на политически опит между двете държави. Тя се ангажира да бъде потърсена информация за реализацията на участвалите в нея студенти след приключване на практиката.

На срещата бяха обсъдени възможностите за развитие и популяризиране на програмата „Международна парламентарна практика”, както и въпроси, свързани с двустранните отношения в областите на инфраструктурата, транспорта и икономиката.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини