Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България и Великобритания ще продължат активно да си сътрудничат за справяне с предизвикателствата, свързани с бъдещето на Европа и Брекзит
19/10/2017

България и Великобритания ще продължат активно да си сътрудничат за справяне с предизвикателствата, свързани с бъдещето на Европа и Брекзит, миграцията, сигурността, финансовото, социално и дигитално развитие и климатичните промени. Около тази теза се обединиха заместник-председателят на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) Ивелина Василева и министърът в департамента по излизането на Обединеното кралство от ЕС и член на Камарата на лордовете баронеса Джойс Анели. На срещата с Комисията в Народното събрание присъства и посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

В хода на преговорите по излизането на Великобритания от ЕС във фокуса на вниманието трябва да бъде сигурността, както и запазване на правата на българите, живеещи, работещи и учещи във Великобритания и на гражданите на Острова у нас, посочи Ивелина Василева. Тя отбеляза доброто сътрудничество между двете страни в икономиката, туризма, социалната сфера, образованието и културата. Заместник-председателят на КЕВКЕФ запозна баронеса Джойс Анели с приоритетите на предстоящото първо българско председателство на Съвета на ЕС, сред които е и предоставянето на осезаема европейска перспектива на страните от Западните Балкани.

Баронеса Джойс Анели посочи, че отношенията между България и Великобритания са дълготрайни и построени върху уважение, споделени ценности, културни връзки и обща грижа за сигурността. Тя поздрави България за това, че фокусира вниманието върху Западните Балкани. Споразумението с Европейската комисия трябва да е добро не само за Великобритания, но и за всички страни членки, заяви баронеса Джойс Анели и допълни, че страната й иска ЕС да продължи да бъде успешен.

Народният представител Иван Иванов отбеляза, че на територията на сигурността отношенията между двете страни няма да бъдат повлияни от бъдещото напускане на Великобритания на Евросъюза и изрази надежда, че обмяната на информация между партньорските служби ще продължи.


 

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини