Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание избра Кирил Ананиев за министър на здравеопазването
10/11/2017

Народното събрание избра Кирил Ананиев за министър на здравеопазването. За него гласуваха 121 народни представители, 85 бяха против.

Кирил Ананиев, който досега беше заместник-министър на финансите, заема мястото на подалия оставка Николай Петров начело на министерството на здравеопазването.

В края на октомври досегашният министър на здравеопазването Николай Петров подаде оставка и тя беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и зад нея трябва да вървим всички, заяви новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев след като положи клетва пред Народното събрание. Той декларира, че ще работи с всички парламентарно представени групи, с гражданското общество и съсловните организации за подобряване и развитието на сектора на здравеопазването.

За да приема този пост, аз съм подготвил план за действие, който обхваща комплексно всички въпроси, свързани с реформата в здравеопазването, посочи Кирил Ананиев и добави, че този план се базира на приоритетите на правителството, доразвити според собствената му визия.

Той отбеляза, че останалата част от дебата в парламента е бил чисто политически и е допринесъл за задълбочаване на напрежението в системата - от най-малката болница до администрацията на Министерството на здравеопазването и на НЗОК. Моята цел е да намаля това напрежение, да създам баланс и спокойствие, заяви Кирил Ананиев.

Той посочи, че една от първите му мерки ще е да създаде консултативен съвет от достойни и доказали се лекари, икономисти, специалисти, с които да водят дебат и да се начертаят нещата, които трябва да се случат. Кирил Ананиев има намерение да се свърже и с научния потенциал във висшите учебни заведения. Защо да не създам съвет на министрите на здравеопазването, които са управлявали до този момент, за да може и с тях да водим този дебат, посочи той.

Новият министър отбеляза, че предстои разговор със съсловните организации и подписване на Националния рамков договор.


Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини