Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с президента на Консултативния научен съвет на европейските академии проф. Тиери Курвоазие
22/11/2017

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с президента на Консултативния научен съвет на европейските академии проф. Тиери Курвоазие. В срещата участваха председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Проф. Курвоазие е в България по повод заседанието на Бюрото и на Съвета на Консултативния научен съвет на европейските академии. Той информира Цвета Караянчева, че Българската академия на науките е домакин и съорганизатор на форума, тъй като България поема Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Гостът отбеляза, че Съветът на европейските академии е създаден от националните академии на науките от държавите-членки на Европейския съюз и ролята му е да предоставя на политиците в ЕС научно базирана експертиза по въпроси, които са от полза за гражданите на Европа.

Председателят  на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че за политиците е изключително важно взаимодействието с академичните среди в интерес на добруването на гражданите. Особено ценни са знанията на учените и тяхното мнение при подготовката на законите, подчерта тя и допълни, че се разчита на експертното мнение на хората на науката в редица области.

Проф. Курвоазие посочи, че Консултативният научен съвет на европейските академии изготвя анализи и препоръки по актуални въпроси и проблеми, свързани с разработване на политиките на ЕС. Ние можем да даваме съвети в области, където е необходимо да се създава ново законодателство като биоразнообразие, климатични промени, здравеопазване, храни, заяви той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини