Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателството на Съвета на ЕС и възможностите за подобряване на транспортната свързаност на страните от Западните Балкани обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева
06/12/2017

Предстоящото първо за България председателство на Съвета на ЕС и възможностите за осъществяване на проекти за подобряване на транспортната свързаност на страните от Западните Балкани бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

25-ата годишнина от членството на България в групата на Световната банка е повод да търсим възможности за реализиране на проекти, чието изпълнение ще подобри транспорта между страните от Западните Балкани, отбеляза Кристалина Георгиева. Тя подчерта, че Световната банка е готова да инвестира по проект, който да ускори преминаването на тежкотоварни автомобили през държавните граници на страните от региона. Това може да бъде постигнато с въвеждане на единна система за плащане на такси и заявяване за преминаване на границата по електронен път, уточни главният изпълнителен директор на Световната банка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. До скоро тези страни не бяха във фокуса на вниманието на ЕС, но с общи усилия успяхме да включим тази тема в европейския дневен ред, подчерта тя. По думите на председателя на Народното събрание реални резултати ще има, защото всички мислят и работят заедно за развитието на региона.

За първи път Световната банка има позиция главен изпълнителен директор, отбеляза Кристалина Георгиева. Тя уточни, че директорът отговаря за функционирането на най-голямата част от Банката, управлява 42 млрд. долара по различни програми, има 10 хиляди души персонал и офиси в 139 страни по света.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини