Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Европейският комисар за Съюза на сигурност Джулиан Кинг приветства България за работата й по сигурността и борбата с тероризма и заяви, че страната е готова за Шенген
14/12/2017

Пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство е приоритет не само за вас, но и за Европейската комисия. Това заяви Европейският комисар за Съюза за сигурност Джулиан Кинг, който разговаря в Народното събрание с представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

По думите на Кинг Шенгенското пространство ще се укрепи, след като България и Румъния влязат в него, подчерта Джулиан Кинг. Той заяви, че Европейския парламент работи по този въпрос, който според него трябва да се развие бързо. Като пример за това еврокомисарят посочи думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който неотдавна също говори за присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство.

Джулиан Кинг приветства България и за работата й в законодателството по отношение на сигурността и борбата с тероризма. В момента най-голямото предизвикателство пред Европа и света са киберсигурността и киберпрестъпността, по които теми вече многократно съм разговарял с еврокомисаря по цифровизация Мария Габриел. Като положителен пример Кинг посочи Директивата, уреждаща ползването на резервационните данни на авиопътниците с цел превенция, разкриване, разследване и съдебно разследване на тероризъм и сериозни престъпления.

България е сред първите пет държави, които са се присъединили към тази система, подчерта председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Той коментира и темата Европейската комисия да финансира проекти, чрез които да бъде закупувана техника за службите за сигурност у нас. По този въпрос има единно мнение в българския парламент, бе подчертано на срещата.

По думите на председателя на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин трябва да приветстваме Европейската комисия за създаването на новия ресор – сигурност. Ние с моите колеги сме готови да подкрепяме инициативите на комисията по тази тема в следващите шест месеца по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, подчерта Кристиан Вигенин.

Еврокомисарят за Съюза на сигурност заяви, че подкрепя сътрудничеството на България със Западните Балкани, което за България ще бъде приоритет по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на управител на НЗОК 2018

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини