Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Поне 20 нови инициативи се очаква да предложи Европейската комисия по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова пред народните представители от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове
20/12/2017

Поне 20 нови инициативи се очаква да предложи Европейската комисия по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова пред народните представители от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. На последното за годината заседание депутатите от комисията изслушаха министър Лиляна Павлова във връзка с финализирането на подготовката за Председателството на Съвета на ЕС.

Докладът за изпълнението на плана за подготовка на Българското председателство съдържа 57 мерки, всички те са изпълнени, заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС. Министър Лиляна Павлова информира депутатите за приетия от правителството окончателен календар на събитията по време на председателството. Той предвижда почти 300 събития в София, сред които една среща на върха, 32 срещи и конференции на министри и т.н.

Около 1500 експерти от министерствата са преминали необходимите обучения, а 177 са одобрените доброволци, които ще подсигурят успешното Българско председателство, посочи министърът.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейките фондове Кристиан Вигенин заяви, че представената информация дава основание на народните представители да са спокойни за началото на председателството. Удовлетворени сме от комплексната работа, свършена през последните месеци от правителството и министерството на Българското председателство, отбеляза той и добави, че към днешна дата България е готова и политически, и технически.

Заместник-председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Ивелина Василева попита какви са очаквания за брой затворени досиета, Лиляна Павлова отговори, че се надява поне 30 – 40 от досиетата да бъдат затворени по време на Българското председателство. Има няколко тежки теми, сред които са миграцията, енергетика, икономика и т.н., по които има различен брой досиета и затова е трудно да се прогнозира, колко ще могат да бъдат приключени докато България е начело на съюза, добави тя.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини