Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за развитие на сътрудничеството между България и Азербайджан обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса на Азербайджан Рауф Алиев
17/01/2018

Възможностите за развитие на сътрудничеството между България и Азербайджан обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса на Азербайджан Рауф Алиев. Делегация на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса е на посещение в България по покана на председателя на Групата за приятелство България – Азербайджан в 44-тото Народно събрание Хамид Хамид.

Председателят на парламента Цвета Караянчева увери госта, че традиционно добрите отношения между двете страни ще продължат да се задълбочават и ще стават още по-динамични. Тя подчерта важността на сътрудничеството в областта на културата, туризмът, енергетиката и в другите сфери на икономиката. Цвета Караянчева припомни резултатите от визитата на премиера Бойко Борисов в Баку и отбеляза, че първата  редовна въздушна линия между България и Азербайджан ще стимулира туристическия обмен между двете страни.

Председателят на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса на Азербайджан Рауф Алиев посочи, че България е дружеска страна и изрази задоволство, че тя в момента председателства Съвета на ЕС. Той подчерта, че е важно двете страни да гледат напред и да развиват отношенията си в сферите на енергетиката, транспорта, новите технологии, културата и спорта. Постигнатата между България и  Азербайджан договореност ще позволи от 2020 г. страната да получава 1 млрд. куб. метра азербайджански природен газ годишно, посочи гостът.

Посланикът на Република Азербайджан Наргиз Гурбанова заяви на разговора, че отношението в България към нейната страна винаги е било много топло, независимо от това кой е управлявал. Тя отбеляза значението на взаимодействието между двете страни в областта на транспорта и отбеляза, че сътрудничеството е за благото на двата народа.

Председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан в Народното събрание Хамид Хамид съобщи, че с неговия колега  Рауф Алиев са решили между двата парламента да се проведат турнири  по футбол и тенис.

България и Азербайджан трябва да продължават да работят за разширяването на отношенията си в икономиката, спорта, туризма и енергетиката. Това обсъдиха народните представители от Групата за приятелство България – Азербайджан и делегацията на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса на Азербайджан. Тема на разговора беше развитието на парламентарното сътрудничество между двете държави, както и партньорството в конкретни области.

Българските депутати посочиха като пример разкритите преди дни директни полети между Баку и София. Те ще доведат до задълбочаване на отношенията между двете държави в много сфери като туризъм, бизнес, образование и спорт.


Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини