Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба от фотографии „Духът на Сурва“, посветена на международния фестивал на маскарадните игри в Перник
17/01/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба от фотографии „Духът на Сурва“, посветена на международния фестивал на маскарадните игри в Перник. Експозицията, организирана от Община Перник по повод предстоящия ХХVII Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва”, включва 25 снимки на 14 автори.

Тези 25 снимки ни помагат да се потопим в традицията, хармонията и красотата, те ни карат да се чувстваме така, сякаш сме в творбите на Йордан Радичков, отбеляза при откриването на изложбата председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подчерта, че фотографиите показват част от богатото ни културно наследство, което можем да представим още по-добре по време на започналото преди дни Българско председателство на Съвета на ЕС.

Кметът на Перник Вяра Церовска благодари за възможността изложбата да бъде представена в Народното събрание. Експозицията показва героите на „Сурва” в Перник, а това са хората от града, които със своята обич, труд и всеотдайност подготвят международния фестивал на маскарадните игри, посочи тя. Вярвам, че чрез фотографиите можете да усетите колко голяма е радостта на тези, които подготвят празника, колко силна е традицията, която в най-голяма степен се отбелязва в Перник, добави кметът на града и покани всички присъстващи на откриването на фестивала на 26 януари.

По време на представянето на изложбата сурвакари от групата на град Батановци показаха кукерски костюми и танци. Надявам се, те да ни помогнат да изгоним всички зли сили и годината да бъде здрава, успешна и щастлива, отбеляза председателят на Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини