Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2018 пред Двореца на културата в Перник
26/01/2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2018 пред Двореца на културата в Перник.

Фестивалът в Перник е символ на националната ни идентичност, носи неповторим заряд и ни дава самочувствието, че сме велик народ, отбеляза в приветствието си председателят на парламента. Днес Перник е столица на България, защото тук си дават среща най-добрите кукери и сурвакари от всички етнографски области, това е празник на таланта и на веселието, ден, в който природата оживява в неподражаемия звън на чановете и колорита на маските, добави Цвета Караянчева.

Не е случайно че това зрелищно събитие е част от представянето на страната ни по време на европредседателството, защото то е неделима част от световната културна съкровищница и ни показва в звук и картина едно от ключовите послания на Председателството и на общността като цяло, а именно – че Европа е единна в многообразието, добави още тя.

Председателят на Народното събрание благодари на Община Перник и на Министерство на културата, че съхраняват и популяризират този ритуал и ни правят съпричастни към неговата магическа сила.

Цвета Караянчева присъства на концерта-спектакъл „В сърцето на Сурва“, а преди това се включи във факелното сурвакарско шествие.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини