Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България играе важна роля за развитието на партньорството в областта на туризма между страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество
12/02/2018

България играе важна роля за развитието на партньорството между страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в областта на туризма. Това бе общото мнение, което изразиха по време на срещата си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и генералният секретар на организацията Майкъл Христидис. Гостът е в България за участие в неформалната среща на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС, която се открива утре в София.

Председателят на парламента подчерта, че сред приоритетите на България е развитието на сътрудничеството със страните от Черноморския регион. Цвета Караянчева отбеляза значението на ОЧИС за задълбочаване и разширяване на взаимодействието между нашите държави в различни области и изрази надежда България да допринесе за това като координатор на работна група "Сътрудничество в туризма".

Генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидис посочи, че организацията отдава голямо значение на партньорството между нейните страни-членки в областта на туризма. За последните година и половина, в които България координира работната група в този сектор, беше свършена много работа и се надяваме усилията ни да доведат до изграждане на колективен туристически имидж на Черноморския регион, отбеляза той. Майкъл Христидис подчерта, че много неща обединяват държавите-членки на организацията и сред тях са културата, виното, кухнята и традициите. ОЧИС планира да направи портал с винена карта на страните от организацията, на който ще бъде поместена информацията за традициите и спецификите на този отрасъл в различните държави, уточни той.

Българското председателство на Съвета на ЕС е шанс за България да покаже своите изключителни природни дадености, богатото си културно-историческо наследство и традициите си, посочи Цвета Караянчева. По думите й красноречиво доказателство за това е увеличаването на броя на туристите в последните години.

На срещата министърът на туризма Николина Ангелкова отбеляза, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС се предвижда да бъде организирана среща на министрите на туризма на страните-членки на ОЧИС през юни във Варна.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини