Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов откри кръгла маса на тема „Комисия по досиетата – настояще и бъдеще“
03/04/2018

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов откри кръгла маса в Народното събрание на тема „Комисия по досиетата – настояще и бъдеще“, организирана със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“.

След 25 години ние отново, за съжаление, говорим за досиета, отбеляза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Когато започнахме демократичните промени в България, ние просто искахме да се доближим до стандартите и до модела, който реализираха нашите приятели от Германия, допълни Цветан Цветанов. Той заяви, че  през всички тези години много са били  посланията, но малко действията за реално предаване на досиетата, което определено води до въпроса дали не са били прочистени някои от тях. През 2010 г. над един милион единици от архива на МВР бяха предадени на Комисията по досиетата, припомни Цветан Цветанов.

Този дебат е много необходим, заяви бившият министър на вътрешните работи проф. Веселин Вучков. Той припомни, че Конституционният съд и Съдът по правата на човека в Страсбург са констатирали, че дейността на комисията и самата комисия са необходими на обществото.

По време на кръглата маса председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов представи подробен доклад за дейността на ведомството. Най-големи проверки комисията е правила през 2008 и 2016 г., а до 2017 г. институцията е проверила 287 780 лица. Според доклада е установена принадлежност към службите на 15 192 души, оповестени са 12 404 лица. В полза на комисията са приключили 286 дела от образуваните общо 384, отменени са решения едва по 41, информира още председателят.

Ръководителят на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” за България Торстен Гайслер запозна участниците в кръглата маса с преодоляване на последиците от дейността на комунистическата държавна сигурност на ГДР след промените. Една от важните цели е била да се предоврати достъпът на бивши агенти на ЩАЗИ до публични длъжности. Над 3 милиона граждани са поискали достъп до личните си досиета в архивите от 1990 г. насам, съобщи още той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини