Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещна с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич
12/04/2018

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещна днес с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Те обсъдиха европейската перспектива на Босна и Херцеговина и актуалната политическа ситуация в страната. На разговора присъстваха посланикът на Босна и Херцеговина в България Радомир Богданович и българският посланик в Босна и Херцеговина Августина Цветкова.

„България изведе като приоритет темата за Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и в тази връзка е положително, че стратегията за Западните Балкани обхваща всички страни“, отбеляза Джема Грозданова. Председателят на Комисията по външна политика поздрави гостите с предаването на въпросника на Европейската комисия и изрази надежда, че страната ще получи статут на кандидат-член на ЕС до края на годината.

На свой ред Денис Звиздич изрази увереност, че сътрудничеството между двете страни ще продължи да бъде все така активно и благодари за усилията на България за поставяне на темата за интеграцията на Западните Балкани на преден план в дневния ред на ЕС. „Ако Европа желае да се запазят мирът и стабилността на Балканите, европейската перспектива следва да остане жива“, подчерта Денис Звиздич. Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина посочи, че е важно пътят към помирение между политическите сили в страната да бъде извървян, за да се постигне реален напредък в процеса на реформите. Като важна предпоставка в този процес бе изведено приемането на промените в Избирателния закон. Той посочи, че европейската перспектива трябва да остане валидна за всички страни от Западните Балкани, но и да не се допуска нито една от тях да възпрепятства този процес.

Двете страни изразиха надежда, че участниците в срещата на върха ЕС-Западни Балкани през месец май в София ще се обединят за приемането на заключения, които да очертаят насоките на развитие на европейската перспектива конкретно за всяка държава от региона.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини