Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България ще продължи да подкрепя Република Македония в нейния път към членство в ЕС, заяви председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин на среща с македонския си колега Артан Груби
19/04/2018
България ще продължи да подкрепя Република Македония в нейния път към пълноправно членство в ЕС и е готова да й окаже помощ по време на преговорния процес. Това заяви председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин на среща с делегация на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония, водена от председателя на комисията Артан Груби.

Кристиан Вигенин отбеляза, че посещението на македонските парламентаристи в България се осъществява два дни след обявяване на доклада на ЕК, в който се отправя препоръка за започване на преговорите за членство на Република Македония в ЕС. Надявам се, че препоръката ще бъде потвърдена от Съвета на ЕС през юни и много скоро Македония ще стъпи твърдо на пътя на европейската интеграция, заяви той.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове изрази задоволство, че по време на своето председателство на Съвета на ЕС България успя да наложи темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани в европейския дневен ред. Красноречиво доказателство за това е, че ЕК със своите действия и позиции подкрепя този наш приоритет, подчерта Кристиан Вигенин. Надяваме се, че една успешна среща на върха през май ще доведе до това членството на страните от Западните Балкани в ЕС да остане траен приоритет в политиката на ЕС, заяви той.

Председателят на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония Артан Груби изрази благодарност към България за нейната подкрепа за европейската перспектива на страната му. България прояви смелост като изведе европейската интеграция на страните от Западните Балкани като приоритет на своето председателство, заяви той. Артан Груби информира членовете на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове за извършеното от страната му в изпълнение на препоръките, отправени от ЕК, и посочи, че Македония е решена да продължи реформите.

Развитието на двустранните отношения след ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония беше основна тема на разговора. Беше отбелязано, че документът отваря нови хоризонти пред двустранните отношения и е предпоставка за още по-тясно регионално сътрудничество по приоритетни теми, сред които свързаността между страните от Западните Балкани.

Кристиан Вигенин информира гостите, че темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани и по-добрата свързаност в региона ще бъдат във фокуса на вниманието на последното събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС - пленарния КОСАК през юни. Очаква се тогава да бъде изпратено ясно политическо послание за необходимостта тази тема да продължи да бъде в европейския дневен ред и през следващите председателства.

По-рано македонските парламентаристи бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание.

В рамките на посещението си в България, което е първото в последните 13 години, македонските депутати от Комисията по европейски въпроси имат среща със заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Те ще разговарят и с народните представители от Групата за приятелство България – Македония, със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини