Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Наша историческа отговорност е да работим последователно за единството на Европейския съюз, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в изказването си на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС в Талин
24/04/2018
Наша историческа отговорност е да работим последователно за единството на Европейския съюз, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказването си по време на сесията на тема „Бъдещето на Европейския съюз” в рамките на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС, която се провежда в Талин, Естония.

Председателят на парламента отбеляза пред своите колеги от ЕС, че запазването на единството и защитата на общите ни интереси е единственият начин да се справим с множеството разнородни предизвикателства, сред които – сигурност, тероризъм, нестабилност на външните граници, миграция, кибератаки, климатичните промени, демографските и социални неравенства.

Необходимо е да отстояваме нашите европейски ценности и същевременно да бъдем отворени към промените, които носи динамичният глобален свят, добави Цвета Караянчева. По думите й европейските граждани изпитват тревога, губят доверие. Затова ние – политиците, ще получаваме доверие, само и единствено, ако ежедневно даваме примери, че институциите работят за хората, отбеляза още председателят на парламента.

Цвета Караянчева подчерта, че запазването и засилването на единството на Европейския съюз, включително в контекста на Брекзит, може да се осъществи чрез повече и по-дълбока интеграция. Според нея необходимо е процесът да продължи да се развива и чрез приобщаване на Западните Балкани на основата на потвърдената европейската перспектива на региона. Председателят на парламента заяви още, че без Западните Балкани европейската интеграция остава незавършен проект, а перспективата за членство в ЕС продължава да бъде мощен стимул за онези, които искат да изградят мир, свобода, просперитет и демокрация.

В непосредственото ни съседство както в източното, така и в южното му измерение, се наблюдават политическа нестабилност и сериозни предизвикателства в областта на сигурността, отбеляза Цвета Караянчева. Тя допълни, че защитата на външните граници на ЕС е една от най-важните задачи и ЕС трябва да подкрепи своите държави-членки, засегнати в най-висока степен от проблемите на миграцията.

Председателят на Народното събрание заяви, че първото Българско председателство на Съвета на ЕС е отворено за гражданите и въплъщава идеята на нашето мото – "Съединението прави силата".
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини