Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за укрепване и развитие на парламентарното сътрудничество бяха основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева със заместник-председателя на парламента на Виетнам Уонг Чу Лиу
26/04/2018
Възможностите за укрепване и развитие на парламентарното сътрудничество обсъди председателят на Народното събрание Цвета Караянчева със заместник-председателя на парламента на Виетнам Уонг Чу Лиу. Делегация, водена от заместник-председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам, е на посещение в България.

Отношенията между България и Виетнам са традиционно добри и желанието на страната ни е да продължим да ги развиваме и обогатяваме, подчерта Цвета Караянчева. Особена роля за това могат да играят законодателните институции на двете страни и най-вече групите за приятелство, които са създадени в двата парламента, уточни тя.

Заместник-председателят на Националното събрание на Виетнам Уонг Чу Лиу отбеляза, че връзките между Виетнам и България имат богата история и традиции и добави, че България е сред първите 10 държави, които са установили дипломатически отношения с Виетнам.

Уонг Чу Лиу изрази задоволство от развитието на политическите, икономическите, търговските и културните отношения между България и Виетнам. Той отбеляза обаче, че през 2017 г. има спад на търговския стокообмен между двете страни, а България заема едва 59-то място сред чуждестранните инвеститори във Виетнам. По думите на Уонг Чу Лиу има неизползван потенциал за развитие на сътрудничество в областите на земеделието, преработвателната промишленост и фармацията.

Председателят на Народното събрание информира госта за работата на България като страна-председател на Съвета на ЕС. Това е огромна отговорност за нас и изисква да бъде извършена много работа, подчерта Цвета Караянчева. Като председател на Съвета на ЕС България може да съдейства за подписване на споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам, отбеляза заместник-председателят на Националното събрание на Виетнам.

На разговора беше отбелязано, че съществуват перспективи за обмен на опит и ползотворно сътрудничество в областта на законодателството, свързано със стопанското развитие, съдебната и административната реформи, както и в борбата с корупцията. Административната реформа е труден и дълъг процес, подчерта Цвета Караянчева.

По-рано виетнамските парламентаристи бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание. След това те разговаряха с председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

На 27 април 2018 г. гостите ще имат срещи с председателя на Групата за приятелство България – Виетнам в 44-ото Народно събрание Валери Жаблянов, със заместник-председателя на парламента Емил Христов, с министъра на правосъдието Цецка Цачева и с кмета на София Йорданка Фандъкова.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини