Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Панагюрище в тържественото честване на 142-та годишнина от Априлското въстание
01/05/2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Панагюрище в тържественото честване на 142-та годишнина от Априлското въстание. Тя присъства на зарята-проверка, прие строя и поздрави почетните роти на Българската армия.

Априлци изковаха българската национална Голгота, заклеха ни да помним и да браним, отбеляза в словото си Цвета Караянчева. По думите й искрата на бунта тук в Панагюрище се разгаря като вулканична лава,  избухва и опожарява петвековното смирение на угнетения български род, дръзнал да въстане срещу поробителя. Шепа съзаклятници, въоръжени с допотопно оръжие, но изпълнени с възрожденска дързост и безкористна любов към Отечеството, показват на света, че един малък, но храбър народ на Балканите, не ще веч да е роб, подчерта тя.

Днес скланяме глава пред мъжеството им, стоим мълчешком и се вричаме в тяхното дело, посочи председателят на парламента. Цвета Караянчева отбеляза, че в днешния свят, изпълнен с парадокси, с конфликти и вражди, ни трябват опора и стожери. Героите на Априлското въстание са онези титани, които ни служат за пример и упование, заяви тя. Тях не можем да мерим с аршина на обикновените смъртни, можем само да вървим подире им и да помним, че борбата за свобода не завършва с победата, а започва с нея и че тоя, който не уважава свободата на другите не е дозрял за нея, допълни председателят на парламента.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини