Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в заседанието на председателите на парламенти на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество
16/05/2018

През изминалите години Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС) успя да отговори в голяма степен на очакванията на своите основатели и се превърна във важен канал за комуникации между страните от региона, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на заседанието на председателите на парламенти на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Срещата на върха в Истанбул е по повод 25-ата годишнина от учредяването на ПАЧИС.

Преди четвърт век, на същото това място, представители на девет държави-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество се събраха и подписаха документите за създаването на нашата Асамблея, припомни Цвета Караянчева. Тя подчерта, че днес организацията включва парламентаристи от дванадесет страни, обединени от общото желание да работят за подобряването на стабилността и икономическото благосъстояние на региона и неговите граждани.

Нашата Асамблея е институция с важно значение за осигуряването на политическа рамка за гарантиране на общите приоритети за устойчиво развитие на региона и за неговата енергийна и транспортна сигурност, заяви Цвета Караянчева. Според нея постигнатите резултати са забележителни, но и задължаващи. Налага се да бъдат открити нови пътища за посрещане на предизвикателствата, които съвременния сложен и многообразен живот поставя пред страните от региона, добави Цвета Караянчева.

Перспективите за развитие на Черноморското икономическо сътрудничество са тясно свързани с европейските интеграционни процеси, подчерта още председателят на Народното събрание. За да отговорим на повечето от предизвикателствата в региона, е необходимо да имаме по-голямо присъствие на Европа в Черноморския регион, както и повече теми от програмата на Черноморския регион да бъдат включени в европейския дневен ред, добави Цвета Караянчева.

По повод 25-ата годишнина от учредяването на Асамблеята председателят на Народното събрание беше наградена с почетен медал на ПАЧИС. Прието беше изявление на председателите на парламентите, посветено на годишнината.

В заседанието участва и ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество и вицепрезидент на ПАЧИС Петър Кънев. Българските участници бяха посрещнати от председателя на Великото национално събрание на Турция Исмаил Кахраман.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини